Arbetsplatsmatta Yoga Solid

Bra mattor gör att man orkar stå upp och jobba.

Stenhårda golv gör ingen lycklig, hur bra skor du än har så blir fötterna, benen och knäna trötta, i värsta fall kan du också drabbas av belastningsskador. När man har ett arbete som innebär att man står hela dagarna så är det naturligtvis extra viktigt att man står på ett bra underlag. En bra arbetsplatsmatta är mjuk och dämpande och skyddar mot kalla golv, dessutom är den halksäker. Den skonar fötterna, benen och ryggen, din arbetsmiljö förbättras avsevärt och det gör att du orkar stå längre och mår bättre.

Varför ska man köpa arbetsplatsmattor?

Först och främst så förbättrar det arbetsmiljön genom att göra hårt underlag mjukt. En ergonomisk arbetsplatsmatta har många fördelar, personalen orkar mer och trivseln ökar. Idag står belastningsskador för 80% av sjukdagarna. Med en arbetsplatsmatta minskar sjukdagarna vilket gör att satsningen även blir ekonomiskt effektiv.

Enligt Arbetsmiljöverkets rapport Arbetsskador 2014 var den vanligaste orsaken till anmälda arbetssjukdomar år 2014 belastningsfaktorer. Under 2014 orsakades 40 procent av arbetssjukdomarna av belastningsfaktorer. Belastningssjukdomar orsakas ofta av en kombination av olika faktorer. Tunga lyft och förflyttningar av bördor, ensidigt och monotont arbete samt olämpliga arbetsställningar är vanliga anledningar.

Ergonomiska arbetsplatsmattor är ett led i rätt riktning när det gäller förbättringar för personal som står, rör sig och arbetar på hårda underlag.

Källa: Arbetsmiljöverket (sidan öppnas i nytt fönster)

Det är enkelt att välja en bra matta - alla våra mattor är professionella

  • De är mjuka och dämpande, komforten är mycket hög.
  • De är halksäkra.
  • De dämpar ljud och vibrationer.
  • De skyddar mot kalla golv.
  • Det finns mattor för alla typer av miljöer.
  • De finns i många olika format, som modulmattor, färdiga mattor och på rullvara.
  • Alla mattor är lätta att sköta och underhålla. Det kan dammsugas, sopas och torkas av med milda rengöringsmedel. I flera fall kan de också spolas av med högtryckstvätt.
  • Det är oftast 5 års garanti, i några fall 2 år.

Vi hjälper till

När ska man köpa arbetsplatsmattor?

Många väntar alltför länge med att prioritera ergonomin på jobbet. Stora fördelar kan dras om man planerar in ergonomitänkandet redan vid planeringen av arbetsplatsen. Ett företag som satsar på förebyggande personalvård, med hjälp av ergonomiska mattor, kan med små medel åstadkomma stora förbättringar. Ju tidigare desto bättre blir resultatet.

I vilken miljö ska arbetsplatsmattorna ligga?

Behovet av arbetsplatsmattor är stort inom alla verksamhetsområden. Det finns mattor som är speciellt utvecklade för att passa till exempel vid kassadiskar, monteringslinjer eller livsmedelsindustrier. Några klarar av tung belastning, svetsloppor, oljor och kemikalier, de flesta dämpar ljud och vibrationer.

Hur fungerar mattorna?

Alla våra mattor är ergonomiska och halksäkra. Man kan välja mellan tre varianter som har speciella egenskaper. Mjuka mattor dämpar stötar, ljudisolerar och skyddar mot kalla golv. Spänstiga mattor får fötterna att jobba omedvetet, musklerna arbetar och påverkar blodcirkulationen positivt. Mattor som har bulor i kombination med ett spänstigt material stimulerar foten samtidigt som resten av kroppen avlastas.

Vilken sorts matta ska man köpa?

Kraven på en arbetsplatsmatta skiftar från torra kontorsmiljöer till tunga industrimiljöer. Det är viktigt att välja rätt matta på rätt plats. I en tung industrimiljö passar en matta av nitrilgummi (NBR) eller syntetgummi (SBR) allra bäst. Dessa mattor tål generellt stora påfrestningar, de är resistent mot oljor, fett och klarar av de flesta kemikalier. För livsmedelsmiljöer rekommenderas en matta med bakteriemotstånd och dränerande kanaler på undersidan. Då blir det lätt att hålla rent. Ibland kräver miljön en matta i en speciell storlek eller form, då kan man välja en skräddarsydd matta eller bygga en av moduler.

Läs mer om gummi och de olika material/blandningar som finns på wikipedia.

 

Material / egenskaper
Nitrilgummi (NBR)
En gummikvalitet som tål oljor, värme och kemikalier. Slitstarkt men samtidigt avlastande och dämpande. Tål väta bättre än naturgummi.
Syntetgummi (SBR)
Mer nötnings- och ålders beständigt än naturgummi. Mjukt, töjbart och dämpande material som tål väta men passar bäst i torra miljöer.
Naturgummi (NR)
Mycket slitstarkt, mjukt, töjbart och dämpande material som tål väta men passar bäst i torra miljöer.
Zedlan
Skummad vinyl, ett mjukt och spänstigt material för ännu bättre ergonomi och komfort. Lång livslängd. Används ofta som undersida till våra tvåskiktsmattor.
Tvåskiktsmatta
Matta som vulkas ihop för bästa vidhäftning. Inget lim krävs vilket vilket gör dem till ett bra miljöval. Dessa mattor passar bäst i torra miljöer.

Självklart är det viktigt att välja rätt matta. Därför kommer vi gärna in tidigt i processen. Vi har kunskapen som krävs för att se till att det blir rätt matta på rätt plats.

Kontakta oss

Att välja rätt matta

När man väljer matta så ska man förstås ta den som man tycker är skönast att stå på. Men det är också viktigt att välja matta efter vilken miljö den ska ligga i. Våra mattor finns för alla typer av miljöer, några klarar tung belastning, svetsloppor, oljor och kemikalier. Andra passar bättre i butik och lättare industri. Det finns mattor i spänstigt material med bulor som stimulerar fötterna och det finns mattor som är antibakteriellt behandlade och som passar i miljöer med livsmedelshantering. För att underlätta och ge lite vägledning vid valet har vi tagit fram en guide; Rätt matta på rätt plats: Rätt matta på rätt plats.

>> Mattväljaren

Du kan också gå direkt till vår mattväljare. Vi har specificerat ett antal typiska miljöer som du kan välja och lämnar därefter förslag på vilka mattor som passar bäst i just den miljön.

>> Produkterna

Olja

Väta

Svets

Bakterieresistens

Fel: Kontaktformulär hittades inte.